· 

Maak mijzelf nuttig :)

Als het niet  mee zit, doe dan vrijwilligerswerk!

Hoe je jezelf toch nuttig maakt in deze rare tijd

Toen Corona zijn (of is het haar?) intrede deed vorig jaar maart, hielden zo'n beetje alle opdrachten voor mijn fotografie op. Op een enkele opdracht na (en dat was dan in de zomer) viel alles stil. Ook mijn fotografiereis naar Cuba zag ik in 2020 in het water vallen.
Met 3 camera's en geen opdrachten is het toch wel handig dat je in de running blijft. Nu heb ik geen problemen om met camera en al de wijde wereld in te trekken en dat doe ik dan ook zeer regelmatig.
Toch bleef er een gevoel dat ik totaal nutteloos bezig was. Ik wilde weer wat betekenen voor de wereld en wat kun je dan doen?

Restaurant de Oude Keuken in Bakkum (Castricum) foto door Minou Spits
Goede vriend Klaas in zijn sas

Tijdens een gezellig samenzijn met goede vriend Klaas, kwam de conversatie op zijn nieuwe baan bij de Oude Keuken in Bakkum. De vrijwilliger Social Media zou daar stoppen en hij was op zoek naar iemand die dat eventueel zou willen overnemen.

Nu kan ik vertellen dat ik echt al jaren bezig ben met internet, denk dat ik een van de eerste vrouwen in Nederland was die al op het, toen alleen maar tekst, net aan het rondstruinen was. 
Destijds belde ik in met een 2400 baud modem bij DDS (de Digitale Stad) om dan deze voor mij nieuwe wereld te ontdekken. Echt veel was er niet te zien, maar het feit dat ik op de University of Agriculture in Wellington Nieuw Zeeland kon inloggen om daar alleen maar teksten te zien, was voor mij een heel nieuwe wereld, en hoe opwindend was dat wel niet?

Dat deze uitstapjes mij een fortuin hebben gekost, daar dacht ik toen niet aan :)

 

Uiteraard ontwikkelde het internet zich. Ik begon als eerste digitale bouwvakster van De Digitale Metro Amsterdam. Met commando's kon je met andere geprogrammeerde mensen praten. Ik ben zelfs eens naar een offline bouwdag geweest bij XS4ALL toen gehuisvest op de Prins Hendrikkade in Amsterdam.

 

Wat was het allemaal spannend en wat heb ik daarna veel geleerd. Jaren later heb ik via een werkgever mij nog eens helemaal verdiept in Google Search Engine Optimalisation en heb mijn opgebouwde kennis op diverse websites, met succes, losgelaten.

Afijn, ik dwaal volledig af, ik had het natuurlijk over heden en over vrijwilligerswerk!

Heerlijke gerechten gemaakt uit verantwoorde procucten
Een heerlijk broodje Tonijn

Natuurlijk zag ik de stap als medewerker social media wel zitten bij de Oude Keuken en na een leuk gesprek met de mensen die daar de scepter zwaaien, ben ik daar in november begonnen.

De Oude Keuken is een Sociale onderneming (Social Enterprise) en werkt met leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij leren daar de kneepjes van het horeca vak en worden goed begeleid door de vaste medewerkers. 
Het doel van de Oude Keuken:

  • Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring laten opdoen en zo doorstroom naar een beroepsgerichte opleiding of een reguliere baan stimuleren.
  • Contacten bevorderen tussen buurtbewoners en bewoners van Duin & Bosch.
  • Professioneel, sfeervol ambachtelijk biologisch horeca bedrijf en culturele trekpleister

Dat de Oude Keuken het op dit moment ook zwaar heeft moet gezegd worden. Door hun speciale status vallen zij niet onder de horeca. Dit heeft naar gevolg, namelijk dat zij absoluut geen recht hebben op de ondersteuning van de overheid in deze Coronatijd.

 

Zo zijn er veel bedrijven die wel een extra ondersteuning nodig hebben van mensen die zich kunnen inzetten om hun verhaal te vertellen.
Ben je naar aanleiding van mijn verhaal ook enthousiast geworden, zoek dan een bedrijf in jouw omgeving waar je wat meer over wil weten. Heb je een passie dan kun je daar ook een heel eind mee komen, er zijn veel bedrijven die graag mensen verwelkomen die hen willen ondersteunen en het geeft je ook enorm veel genoegdoening.

 

 

Fotografie Minou

Het Strengh 74
1902 RH Castricum
Netherlands
Tel: +31 (0)611919400