· 

De prachtige natuur van Radio Kootwijk

Voor wie van de natuur houdt is dit een must om te bezoeken: Radio Kootwijk. Het monumentale voormalige zendstation Radio Kootwijk verrijst in het hart van de Veluwe, waar de bomen plaats maakten voor een open gebied van heidevelden en zandverschuivingen. Eenmaal de afrit naar Radio Kootwijk genomen, begint de verwondering. Een slingerend pad door de imposante bossen leidt via het kleine gelijknamige dorp naar het voormalige zendstation. Een karakteristiek imposant gebouw dat middenin een natuurlijke omgeving staat. Hier is ruimte voor zowel ontspanning als zakelijke ontmoetingen en evenementen.

Voor de meesten is het een imposant en karakteristiek gebouw, voor de ander een brok beton en unheimisch. Het is een bijzonder stukje Cultureel Erfgoed en is hoe dan ook: Ruimte die je raakt! (Tekst: www.hierradiokootwijk.nl)

© fotograafminou.nl
Panorama Radio Kootwijk
© fotograafminou.nl
Radio Kootwijk

 

Een bezoek aan Radio Kootwijk stond al een heel lange tijd op mijn wish list en deze week was het dan eindelijk zover! Nu kennen we allemaal wel dat je erg veel hebt gezien over een bepaalde plek en/of gebouw en als je er aankomt blijkt het allemaal niet zo imposant als je had verwacht.

 

In dit geval kan ik je vertellen dat het zendgebouw van Radio Kootwijk net zo imposant is als dat ik had verwacht. Er zat een nadeel aan, we mochten het vanwege Corona niet van binnen bekijken.

 

Het eerste dat je opvalt wanneer je aankomt is de weidsheid. Het ligt midden op een heel grote vlakte en geeft het gebouw nog eens extra allure.

Er naartoe lopen is dan al een belevenis ansicht, de natuur er omheen is buitengewoon spectaculair en als je je kunt voorstellen hoe de heide er in de bloei staat wordt het een heel mooi plaatje.

Omdat het begin april is hebben wij dit jammer genoeg niet gezien maar denk ook dat het er een stuk drukker was geweest als het wel in bloei had gestaan. 

© fotograafminou.nl
Zandvlakte Radio Kootwijk
© fotograafminou.nl
Droogte Veluwe

Wat wel meteen opvalt is dat de natuur in dit gebied enorm droog is. We hebben stukken gezien waarbij wij de grond knisperde onder onze voeten en het gevoel dat je in de Sahara bent bekruipt je meteen wanneer je de zandvlaktes ziet.

Je kunt in dit stuk natuurgebied een aantal wandelroutes kiezen. Wij zijn er eigen op gevoel in gegaan (natuurlijk hadden we wel een route in gedachten maar zijn ook een beetje eigenwijs ;)) en kwamen op die manier eerst over de prachtige heide en daarna op de zandvlaktes. Het is meer dan de moeite waard om daar even een pauze in te lasten en te genieten van alles dat om je heen te zien is. 


Als natuurliefhebster en natuurfotograaf wil ik eigenlijk heel graag wat wild zien. De Veluwe staat bekend om haar herten, zwijnen en sinds kort ook de wolf. Dit was niet mijn eerste keer op de Veluwe en de herten en zwijnen heb ik al meerdere keren mogen aanschouwen, maar deze keer niet. Dit komt mede door het tijdstip waarop wij ons bezoek aan dit prachtige gebied hebben gebracht. Als je iets van 2 van de 3 wil zien (en met heel, heel veel geluk ook nummer 3) dan zal je later op de dag een bezoek moeten brengen.

Gezien de avondklok en de afstand van mijn huis, was dat op dit moment voor ons niet een optie.

 

Wolvenspoor of hondenpoot afdruk © fotograafminou.nl
Wolvenspoor Veluwe?

Maar als ik toch wat spanning in dit verhaal wil brengen...Ik denk dat ik een wolvenspoor heb gevonden.

Althans dat hoop ik van ganser harte :) Maar het kan evengoed een hondenpoot zijn.

Je kunt dus misschien spreken van wishful thinking maar je weet het nooit!

Ik weet dat sommige mensen er bang voor zullen zijn, maar mij zou er niets mooiers kunnen overkomen als een wolf mijn pad zou kruisen. Ik ben totaal niet bang voor hen, mede doordat wij niet echt op het menu staan van de wolf.

Wat mij betreft mag de populatie wolven verder uitbreiden, weliswaar naar de gebieden waar het mogelijk is zodat ze niet ten prooi vallen aan het verkeer zoals al is gebeurd.

Ik hoop zelfs dat ze uiteindelijk in Noord-Holland komen waar ik woon, we hebben immers best wel een groot duingebied.

 
Maar goed we hadden het over de prachtige natuur van dit stuk Veluwe.

De wandeling over dit stuk Veluwe kan ik omschrijven als een groot avontuur.

Je valt van de ene in de andere verrassing vanwege de diversiteit van het gebied.
Kortom het is een aanrader voor iedere wandelaar, mountainbiker, fietser, natuurliefhebber en natuurfotograaf.

Fotografie Minou

Het Strengh 74
1902 RH Castricum
Netherlands
Tel: +31 (0)611919400