· 

Uitwaaien op het strand in de buurt van Castricum

- © Minou Spits
Frisse neus halen op de fiets

Hoeveel beter kan het worden wanneer je de eerste dag van 2022 lekker weer hebt?

Lekker op de fiets door de duinen naar het strand. Weliswaar was de winter iets steviger dan de verwachting maar desalniettemin werden de extra feestdagen kilo's er redelijk uitgetrapt.


Nu zijn er mensen die de auto pakken naar de meest bezochte plekken maar voor mij is het summum om naar plekken te gaan die niet zo druk bezocht worden. In de buurt van Castricum bevinden zich een aantal toegankelijke stranden. We hebben natuurlijk het commerciële strand incl. parkeerplaats waar je heel gemakkelijk jouw auto kunt parkeren en met een kleine afstand van het strand, maar er zijn ook alternatieven.

Castricum zelf heeft een stil strand. Deze is alleen te bereiken ter voet of op de fiets. Nu is het wel een klein beetje afzien om naar het stille strand te gaan. De laatste etappe gaat steil omhoog en vereist wat beenkracht, energie, conditie of een elektrische fiets :) Vooral in de zomer heb ik er moeite mee, de hitte werkt dan tegen je en de waarheid is dat het zand er ook nog een bloedheet kan worden waardoor je met open sandalen beter niet het strand op kan gaan.

Maar het is zeker de moeite waard als je je wil onttrekken aan massa's mensen die komen uitwaaien of, in de zomer, als sardientje in een blik liggen te bakken.

- © Minou Spits
Prachtige zonsondergang in de duinen van Castricum

Onderweg op de fiets naar het strand kom je prachtige stillevens tegen. Nu denk je misschien "ik woon niet in de buurt en kan dat dan ook niet fietsen!"

maar in dat geval is er een oplossing. Bij de NS stations is het mogelijk om een OV fiets te huren tegen een zeer aantrekkelijke prijs. De OV fiets plaats je gemakkelijk binnen de NS app op je OV kaart en daar worden geen kosten voor in rekening gebracht. Het gebruik van de fiets zelf is zo rond de € 4 per keer. Een mooie prijs voor een fiets die meer dan oké is. 
(Ik heb ooit 35 km gefietst op een OV fiets en zonder enige moeite!) 

Het mooie aan deze fiets toevoegen aan je OV kaart is dat je overal waar een NS station is, je een fiets kan huren. 
Maar goed we hadden het over uitwaaien op het strand en nee ik werk niet voor de NS ;)

 

Om het verder te hebben over een lekkere strandwandeling kun je als je verder fiets ook naar het strand van Heemskerk. Ook dit strand is niet met de auto te bereiken, zelfs niet met de motor of scooter. Voordeel is dat dit strand minder moeilijk begaanbaar is en de route er naartoe ronduit prachtig. Van een mooi bos tot de duinen, vogels in diverse soorten en maten (zelfs een aalscholver kolonie), en soms een ontmoeting met de Exmoor paarden of Schotse Hooglander. Ik kan alleen maar stellen dat deze streek rondom de duinen en aan de zee meer dan de moeite waard is om te bezoeken.

Ontdek Castricum

Heb je na het lezen van deze blog zin gekregen om de duinen van Castricum en/of Heemskerk zelf te onderzoeken?
Schroom niet om dat te doen. Er rijden heel veel treinen naar het station Castricum, minimaal 1 per 10 minuten en vanuit diverse richtingen.
De OV fiets is gemakkelijk op te halen bij de fietsenstalling naast de uitgang van het station. Klik op OV fiets als je hier meer over wil weten.
Als je meer over de geschiedenis van Noord Holland en Castricum wil weten is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het archeologisch museum Het Huis van Hilde vernoemd naar het meisje dat is opgegraven in de Oosterbuurt van Castricum. Een reconstructie van het uiterlijk van Hilde is te vinden in dit museum.
Als je op zoek bent naar activiteiten in en rondom Castricum dan is de site van Voor liefhebbers een goed om in de gaten te houden!

 

Kortom de omgeving van Castricum is meer dan de moeite waard om te bezoeken, te ontdekken en van te genieten.

 

Fotografie Minou

Het Strengh 74
1902 RH Castricum
Netherlands
Tel: +31 (0)611919400