· 

Amsterdamse waterleidingduinen een oase voor (natuur)fotografen

Op nog geen half uur afstand van de hoofdstad Amsterdam bevindt zich de Amsterdamse waterleidingduinen. Een prachtig natuurgebied met diverse landschappen.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een Nederlands duingebied tussen Zandvoort (provincie Noord-Holland) en de Langevelderslag in de gemeente Noordwijk (provincie Zuid-Holland).

Het duingebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor de stad Amsterdam; er stroomt jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter drinkwater door dit 3400 hectare grote gebied. Er wordt sinds 1853 water gewonnen, waarmee het het oudste waterwingebied van Nederland is. Het wordt geëxploiteerd door Waternet (Bron: Wikipedia).

Het unieke van de Amsterdamse waterleidingduinen is de omvang en de diversiteit en nog meer, de aanwezigheid van Damherten.

Mijn favoriete plek om te gaan wandelen en fotograferen is in Vogelenzang. Bij Boshut 't Pannenland kun je heel gemakkelijk parkeren en begint het avontuur dat de Amsterdamse waterleidingduinen heet. 

Wanneer je het gebied vanuit dit punt gaat verkennen valt je meteen op dat het zeer bosrijk aandoet. Niet het duinlandschap is het eerste dat je ziet maar een prachtig bos.


Bij de eerste zandheuvel aan de rechterkant is het zeer de moeite waard deze te beklimmen. Ik ben hier al meermalen met anderen geweest en het eerste dat ik dan hoor is het WOW geluid. Het is een prachtig vergezicht dat je verwelkomt en met een beetje geluk zul je hier al de eerste herten kunnen aantreffen.
Het mooie aan dit gebied is dat je de paden mag verlaten, het zogezegde off road. Dit maakt dat je van het ene landschap naar het andere gaat. Ik vergelijk het met een safari. Soms in bosrijk gebied, soms sahara-achtig en dan weer een Afrikaanse savanne, ook al ben ik daar nooit geweest, ik zie de denkbeeldige leeuwen en giraffen al verschijnen :)
Natuurlijk hebben wij ons eigen wild en dat is net zo opwindend!

Natuurlijk is het leuk om hier en daar (soms heel erg veel) een hert te zien maar vergeet ook niet om je heen te kijken en de insecten waar te nemen. Tijdens mijn laatste bezoek heb ik wel honderden libellen, juffertjes gezien maar ook diverse vlinders en andere insecten. Maar ook een boskikkertje, en dat was ook heel bijzonder.

Kortom, om een lang verhaal kort te maken: De Amsterdamse waterleidingduinen moet je gewoon beleven. 

Fotografie Minou

Het Strengh 74
1902 RH Castricum
Netherlands
Tel: +31 (0)611919400