· 

Het hart van Drenthe

het mooie aan een periode van het niet kunnen en mogen reizen (always look on the bright side of life) is dat je Nederland steeds meer en meer ontdekt. Of dat je eindelijk eens naar die plekken gaat waar je eerder nooit aan toe kwam. In dit geval was dat voor mij Drenthe (al ben ik er wel al geweest) en met name het Hart van Drenthe. Ik ben een fervent kijker van "Vroege Vogels" van BNN VARA en daar kwam dit prachtige gebied voorbij.

Hart van Drenthe op het Wolvenspoor
Heerlijk wandelen in het Hart van Drenthe

Rond de Drentse dorpen Hooghalen, Grolloo, Elp en Schoonloo ligt een robuust natuurgebied, het Hart van Drenthe. 4000 hectare aaneengesloten natuur, met gevarieerde bossen, tientallen vennen, weidse heidevelden en bronnen van beekdalen. Elk moment van de dag is het er anders; de mystiek van zon en nevel, de geur van alles wat groeit en bloeit, de afwisseling van open vennen en donker bos, de overweldigende stiltes. En het gevoel dat je soms de natuur voor jezelf hebt (Bron: Staatsbosbeheer)

© Minou Spits
© Minou Spits

Ons startpunt was Schoonloo. Dit is een klein dorp aan de rand van het Hart van Drenthe en van daaruit is het gebied gemakkelijk per fiets te bereiken. 
De weg er naartoe laat je nog wat van het oude boerenland zien en is lang en groen waarbij je vele zwaluwen kunt aanschouwen.
Aan het einde van deze weg kom je bij het Wolvenspoor.

Jammer genoeg was het in de periode dat wij er waren niet het mooiste weer maar dat kon de pret absoluut niet drukken.

We besloten het Wolvenspoor te kiezen omdat dat toch wel wat tot de verbeelding sprak (ook al is de eerder gespotte wolf weer teruggekeerd naar Duitsland) en wat een enorm goede keuze was dat. Toegegeven dat we er niet goed op voorbereid waren, we liepen op onze gympen en het had de laatste dagen beste wel geregend, dus natte voeten bleven niet uit.

 

Ik denk dat dit wel het groenste gebied is dat ik op heden heb mogen aanschouwen en ook de diversiteit van het gebied geeft je het gevoel dat je steeds ergens anders bent.
De omgeving is divers en afwisselend. Het mooie aan het Hart van Drenthe is dat het een gebied is dat nog steeds aan het ontwikkelen is waardoor het er nu weer anders uitziet dan een aantal jaar geleden. 
De natuur heeft het hier weer overgenomen van de boeren die tot enkele jaren geleden nog hun gewassen verbouwden.

 

Ik kan stellen dat dit gebied de moeite van een bezoek waard is. Je kunt hier uren rondlopen zonder enig ander persoon tegen te komen. 
Tip: Hou het weer goed in de gaten en kleed je op een natte omgeving als het in de dagen ervoor heeft geregend.
Wil je meer weten over het Hart van Drenthe, neem dan een kijkje op de website van Staatsbosbeheer.

Fotografie Minou

Het Strengh 74
1902 RH Castricum
Netherlands
Tel: +31 (0)611919400