Brabantse Biesbosch meer dan de moeite waard

Fotografie walhalla de Biesbosch

Op safari in eigen land, is dat mogelijk?
Ja kan ik volmondig zeggen, we hebben hier in Nederland een prachtige natuur.

Waarom in een vliegtuig stappen om de savannes van Afrika op te zoeken als we in ons eigen land nog zoveel te ontdekken hebben?
De Brabantse Biesbosch is daar een onderdeel van. De Biesbosch strekt zich verder uit dan alleen Brabant, maar omdat mijn bezoek in dat deel was, heb ik gekozen om het ook dicht bij huis te houden.

Op mijn verlanglijst stond al een hele lange tijd een bezoek aan dit natuurgebied, onderhouden door Staatsbosbeheer, en afgelopen weekend heb ik samen met een vriendin deze safari ondernomen.


Eindbestemming was Groene camping in de Polder in het kleine plaatsje Lage Zwaluwe. Bij het boeken was ik niet op zoek naar een hotel, een populaire bestemming maar puur sec naar de natuur. Deze camping sprak mij zeer aan en ik heb daar dan ook een polderhuisje geboekt. Ik kan alleen maar zeggen dat het heerlijk toeven was op deze plek, het huisje voldeed aan alles dat je wil als je een weekend weg bent en de faciliteiten zijn meer dan genoeg, een aanrader dus.
Lage Zwaluwe werd dus ons uitgangspunt. We vonden het eigenlijk best wel moeilijk om iets te vinden dat bij ons paste. een mooie excursie of een fluisterboot. Alles dat wij zagen had als beginpunt Werkendam of Dordrecht, en daar zaten wij niet. 
Dan maar eerst de omgeving verkennen, en al gauw hadden wij het haventje van Lage Zwaluwe ontdekt alwaar een voet/fietsveer de mensen naar de natuur zou brengen. Het was laat in de middag, dus werd het plan om dit te ondernemen naar een andere dag verbannen. 
We vonden wij bij een wandeling rondom de haven al tekenen van Bever activiteiten. Aangeknaagde- en omgevallen bomen gaven aan dat de bever in de gebied actief moest zijn. Jammer genoeg moet ik nog een keer terug om het nogmaals te bestuderen omdat we honger hadden na een dag van reizen en verkennen.

Het veer kan gemakkelijk genomen worden voor een fietstocht of een wandeling
Het Leeuweveerke Lage Zwaluwe

De volgende dag ondernamen wij de tocht naar Drimmelen om daar op een boot door de Biesbosch te gaan varen. We monsterden aan op een enorme boot van wel drie etages en voeren over de grote vaarwegen door de Biesbosch. Eigenlijk vonden wij de tocht best wel teleurstellend daar je eigenlijk alleen maar van een afstand een indruk krijgt van dat wat de Biesbosch heeft te bieden. Ik geloof graag dat het voor veel mensen een perfecte manier is om je door de prachtige natuur te laten innemen maar voor ons fotografie fanaten was deze tocht echt niet de summum waar wij op gehoopt hadden. Daar hadden we toch wel meer een ervaring voor nodig!

De daaropvolgende dag togen wij dan toch naar het veer in Lage Zwaluwe. Een leuke overtocht stond ons te wachten met een uiterst aardige schipper en een drop op de dijk waarna je een wandeling kon maken naar een van de prachtige wandelgebieden. Hier ervoeren wij de echte Biesbosch met al het groen en de enorme hoeveelheid aan knotwilgen dat het gebied rijk is. Wij hebben ons fotografisch hart echt opgehaald en hebben van het groter geheel tot aan de detail zoveel mogelijk vastgelegd. Bevers zijn we niet tegengekomen maar wel weer de sporen van de activiteiten  van deze nieuwe inwoners van Nederland.

Ons hart te hebben opgehaald aan al het natuurschoon restte ons nog 1 dag, de dag van vertrek. Wij begaven ons richting Werkendam via vele eilandjes en bruggen kwamen wij bij het Biesbosch museum beheerd door Staatsbosbeheer. Wij werden blij verrast met een tocht op een fluisterboot en na afloop een bezoek aan het museum waarbij ik veel heb geleerd over het ontstaan van deze bijzondere plek en ook mijn eerste bever heb gezien...Opgezet :)

Ik kan iedereen en met name mensen die van fotograferen houden, aanraden om een bezoek te brengen aan dit prachtige Nederlands natuurgebied. Een dag, een weekend of een week, je bent er echt helemaal uit.


Wil je meer weten over de Biesbosch neem dan een kijkje op de site van Nationaal park de Biesbosch  en ben je nieuwsgierig geworden naar de groene camping in de polder, dan hier de link: www.groenecampingindepolder.nl

Fotografie Minou

Het Strengh 74
1902 RH Castricum
Netherlands
Tel: +31 (0)611919400