Havana fotografie hoofdstad van de wereld?

 Ik kom al 12 jaar op Cuba en er is niet 1x geweest dat mijn startpunt niet Havana was. Havana, de parel van de Caraïben, de stad die je gezien moet hebben, de stad die in je gaat zitten, de ik kom hier zeker terug stad.

Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik door omstandigheden vier jaar niet meer in Havana of Cuba in het algemeen ben geweest. In september/oktober was het dan weer zover, voor een door mij georganiseerde fotografie reis naar Cuba stapte ik weer in het vliegtuig naar deze parel en na een reis van 14 uur mocht ik mij weer onderdompelen in de warmte en de charme van deze stad. 

Ik was natuurlijk reuze benieuwd wat er na vier jaar allemaal veranderd was, het moest toch heel erg zichtbaar zijn, de veranderingen die door de jaren heen zijn doorgevoerd?

Ik moet zeggen dat het moment dat ik mijn Casa particular naderde ik het gevoel had dat ik niet weg was geweest. De straten, de geur (jammer genoeg een open riool naast de voordeur, maar laat je daardoor niet afschrikken), de bedrijvigheid, alles was zoals ik mij herinnerde. Een inspectie de eerste dag leverde wel een aantal nieuwe dingen op.

Zo was er een aqua-winkel (een winkel waar ze alleen water verkopen) bij mij om de hoek, er waren veel meer kleine en gezellige bars en restaurants bijgekomen met een zeer lekkere en betaalbare kaart, maar er waren ook veel dingen veranderd in een ander opzicht.

Een aantal huizen zijn over tijd jammerlijk ingestort, mijn favoriete restaurant, gardenes orriënte was veranderd in een bouwput,en casa de la musica op Galiano is wederom in de verbouwing waardoor er veel artiesten niet optraden en degene die dat wel deden, waren voornamelijk te vinden in de casa de la musica in Miramar of op andere plekken waarvan je het bestaan niet kent omdat er totaal geen aankondiging what so ever bestaat in dit land met een behoorlijke eenvoud.

Na dit gelezen te hebben zul je waarschijnlijk denken "je had het toch over een stad die in je gaat zitten, na al dit?" 

Ja, want ondanks de dingen die niet zo mooi zijn, ik heb er maar een klein aantal genoemd, heeft deze stad ook heel, heel veel mooie plekken en bovenal een warme bevolking.

Als vrouw voel ik mij superveilig in deze stad. ik kan met een gerust hart overdag EN 's avonds de straat op. De Habaneros zijn ook altijd welwillend om je te helpen of je te begroeten met een glimlach of een aardig woord. 

De stad is zo ongelooflijk mooi, ondanks de vele huizen die in een niet al te beste staat zijn, dat ik persoonlijk denk dat wanneer er ooit iemand opstaat om dit allemaal in ere te herstellen, het de mooiste stad ter wereld zou kunnen zijn en last but not least, de muziek. Muziek is niet uit het straatbeeld weg te denken (dit geldt overigens voor heel Cuba) Zelfs op het dichtbij zijnde strand, PLaya del Este,  zul je worden verwelkomd door kleine orkestjes die met hun instrumenten over het warme zand banjeren om de klassieke Cubaanse muziek, zoals Chan Chan, Dos gardenas, Yolanda en Candela, voor jou te spelen.

Natuurlijk kun je ook denken, ik wil lekker rust op het strand...Ik moet je teleurstellen, daar is het het land niet naar ;)

Als fotograaf voel ik mij natuurlijk als een vis in het water. De cursisten die met mij mee kwamen naar Havana, waren totaal overweldigd en konden gewoon niet stoppen met fotograferen, net zoals ik dat niet kan. De straten, de Malecon, de mensen, de auto's...Je kunt er geen genoeg van krijgen!

 

Nee ik werk niet voor het Cubaans verkeersbureau,  ik ben niet verliefd op een Cubaan en nee ik word hier niet voor betaald. Ik ben gewoon een persoon die het niet kan laten om haar liefde voor deze stad te delen met de lezers van Latinworld. Maar ik mag natuurlijk niet vergeten te zeggen dat wanneer je ooit besluit naar Havana te gaan, ik je van harte kan aanbevelen om Cuba in zijn totaal te bezoeken. Het is het meer dan waard


Wil je meer weten over Havana en Cuba, schroom niet om een berichtje te sturen en neem ook eens een kijkje op mijn websites www.fotograafminou.nl of www.fotocursusnederland.nl

Dit artikel van mijn hand is ook terug te vinden op www.latinworld.nl

Foto's © Minou Spits

Fotografie Minou

Het Strengh 74
1902 RH Castricum
Netherlands
Tel: +31 (0)611919400