Evenementen fotograaf, een vak apart

Evenementen- en concertfotografie

Al jaren loop ik op vrij veel evenement rond om foto's te maken. Dit kan zijn, een feest of een concert. Hoe dan ook, het is (bijna) altijd een gelegenheid dat zich in de (late) avonduren afspeelt.
Als fotograaf kom je dan verschillende zaken tegen waar je zeker rekening mee moet houden. Als eerste is er altijd de belichting. Geloof mij als ik vertel dat geen enkele zaal hetzelfde is!
Sommige zalen zijn wat saaier dan andere en sommige uitermate gekleurd. Dit houdt in dat je hoe dan ook moet flitsen (behalve bij concert fotografie). Flitsen is sowieso een vak apart. 
Ga je via het plafond flitsen of flits je direct?
In alles moet je bekijken hoe een zaal in elkaar steekt: Hoog plafond, witte muren, gekleurd of wit licht..en dat zijn maar een paar kleine details.
Bij concerten streef ik er sowieso naar, en eigenlijk is dat ook een ongeschreven regel, dat ik zonder flits de artiesten op de gevoelige plaat leg. Nu kom ik wel eens eventplanners tegen die dan zeggen dat ze de kleuren van de foto's niet mooi vinden, maar geloof mij...Ik maak die kleuren niet, ik leg alleen vast wat er te zien is.

Resultaat kan zijn dat ik niet meer gevraagd wordt omdat men niet  begrijpt dat dit onderdeel niet alleen voor de fotograaf is.
Jammer maar helaas, en gelukkig staan er genoeg amateur fotografen op die graag voor een stuiver of voor niets mijn stokje willen overnemen en er toch lekker lustig op los flitsen.
Irritant voor de artiest maar het levert in ieder geval mooie plaatsjes op...of niet?

Het is niet aan mij om te oordelen en dat doe ik dan ook niet.

Zoals gezegd, evenementen fotograferen is niet gemakkelijk, je hebt te maken met het licht (al genoemd) en met de mensen. Mensen zitten niet echt stil tijdens een evenement, dus continu de sluitertijden aanpassen en klikken maar. Dan heb ik het nog niet gehad over de mensen die niet op de gevoelige plaat willen worden vastgelegd. Meestal wordt het aardig gevraagd maar boos een hand heen en weer schudden en nee roepen gebeurt ook regelmatig. Ik (en alle anderen) hebben dit te respecteren en dat doe ik ook.
Gelukkig zijn de meeste mensen niet vies van een mooie foto en levert het bij velen een leuke herinnering op aan een leuke avond :)

Evenementen en concert fotografie
Maykel Blanco y su Salsa Mayor Havana 2018

Fotografie Minou

Het Strengh 74
1902 RH Castricum
Netherlands
Tel: +31 (0)611919400