Fotografiereis Cuba

Fotografiereis Cuba (Havana & Vinales)

Typisch Cubaanse foto's
Niet de oude Amerikaanse auto's in Havana

In oktober dit jaar was het dan weer zover. De tweede fotografiereis naar Havana en ditmaal ook Vinales op Cuba.

 

Wanneer ik een training geef of een fotografiereis organiseer wil ik graag de nadruk leggen op een onderwerp. Ik vroeg dan ook aan de deelnemers wat hun onderwerp voor deze reis zou worden en gaf een dag de tijd om dit te bedenken. 
Wanneer je voor het eerst op Cuba komt en je bent er nog nooit geweest dan krijg je een soort van tsunami aan fotomomenten. Dus van tevoren bedenken wat je wil is een onmogelijke opgave.
Ik wil niet dat we in dezelfde reportages van de Amerikaanse auto's en de vervallen gebouwen vallen, dus er moest wel daadwerkelijk over nagedacht worden!

Ik kon natuurlijk niet achterblijven, en hoewel ik al heel wat foto's op Cuba heb gemaakt in alle jaren dat ik er kom, ik had er nog niet zo heel veel van de dieren die daar op straat leven.
Ik besloot mijn onderwerp van deze fotoreis dan toe te spitsen op de huisdieren die niet echt bij iemand horen maar waar men wel met redelijk respect mee omgaat. Ik zeg redelijk respect omdat ik niet altijd de leuke kant heb meegemaakt tijdens mij vele bezoeken aan dit land.

 

Enfin ik heb dan de huisdieren van Cuba gekozen. Ik wilde het vanuit het perspectief van de dieren doen. Met andere woorden, camera op de grond en op gelijke hoogte fotograferen. Dat bleek niet een gemakkelijke opgave :) Of de dieren keerden zich om of ze keken de andere kant op.

Ik heb tijdens de reis heel wat plaatjes aan mij voorbij moeten laten gaan omdat de Cubaanse honden en katten gewoon geen zin hadden om door die Hollandse fotografe geportretteerd te worden.

Maar een fotograaf laat zich niet uit het veld slaan en ik ben er dan toch in geslaagd om een aantal van de Habaneros op de gevoelige plaat te leggen.

 

Is het dan gedaan met dit onderwerp?
Nee zeker niet, ik zal wederom een fotografiereis naar Cuba organiseren in 2020 en dan zal dit onderwerp zeker nog terugkomen, naast alle andere kleurrijke onderwerpen die dit fantastische land rijk is.

 

Geniet van de foto's en misschien heb je ook wel eenzelfde onderwerp/reportage  gekozen tijdens een fotografie cursus of op de foto vakschool/academie.
Ik ben dan heel erg benieuwd wat jij hebt  gedaan!

 

 

 

1 Berichten

Havana fotografie hoofdstad van de wereld?

 Ik kom al 12 jaar op Cuba en er is niet 1x geweest dat mijn startpunt niet Havana was. Havana, de parel van de Caraïben, de stad die je gezien moet hebben, de stad die in je gaat zitten, de ik kom hier zeker terug stad.

Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik door omstandigheden vier jaar niet meer in Havana of Cuba in het algemeen ben geweest. In september/oktober was het dan weer zover, voor een door mij georganiseerde fotografie reis naar Cuba stapte ik weer in het vliegtuig naar deze parel en na een reis van 14 uur mocht ik mij weer onderdompelen in de warmte en de charme van deze stad. 

Ik was natuurlijk reuze benieuwd wat er na vier jaar allemaal veranderd was, het moest toch heel erg zichtbaar zijn, de veranderingen die door de jaren heen zijn doorgevoerd?

Ik moet zeggen dat het moment dat ik mijn Casa particular naderde ik het gevoel had dat ik niet weg was geweest. De straten, de geur (jammer genoeg een open riool naast de voordeur, maar laat je daardoor niet afschrikken), de bedrijvigheid, alles was zoals ik mij herinnerde. Een inspectie de eerste dag leverde wel een aantal nieuwe dingen op.

Zo was er een aqua-winkel (een winkel waar ze alleen water verkopen) bij mij om de hoek, er waren veel meer kleine en gezellige bars en restaurants bijgekomen met een zeer lekkere en betaalbare kaart, maar er waren ook veel dingen veranderd in een ander opzicht.

Een aantal huizen zijn over tijd jammerlijk ingestort, mijn favoriete restaurant, gardenes orriënte was veranderd in een bouwput,en casa de la musica op Galiano is wederom in de verbouwing waardoor er veel artiesten niet optraden en degene die dat wel deden, waren voornamelijk te vinden in de casa de la musica in Miramar of op andere plekken waarvan je het bestaan niet kent omdat er totaal geen aankondiging what so ever bestaat in dit land met een behoorlijke eenvoud.

Na dit gelezen te hebben zul je waarschijnlijk denken "je had het toch over een stad die in je gaat zitten, na al dit?" 

Ja, want ondanks de dingen die niet zo mooi zijn, ik heb er maar een klein aantal genoemd, heeft deze stad ook heel, heel veel mooie plekken en bovenal een warme bevolking.

Als vrouw voel ik mij superveilig in deze stad. ik kan met een gerust hart overdag EN 's avonds de straat op. De Habaneros zijn ook altijd welwillend om je te helpen of je te begroeten met een glimlach of een aardig woord. 

De stad is zo ongelooflijk mooi, ondanks de vele huizen die in een niet al te beste staat zijn, dat ik persoonlijk denk dat wanneer er ooit iemand opstaat om dit allemaal in ere te herstellen, het de mooiste stad ter wereld zou kunnen zijn en last but not least, de muziek. Muziek is niet uit het straatbeeld weg te denken (dit geldt overigens voor heel Cuba) Zelfs op het dichtbij zijnde strand, PLaya del Este,  zul je worden verwelkomd door kleine orkestjes die met hun instrumenten over het warme zand banjeren om de klassieke Cubaanse muziek, zoals Chan Chan, Dos gardenas, Yolanda en Candela, voor jou te spelen.

Natuurlijk kun je ook denken, ik wil lekker rust op het strand...Ik moet je teleurstellen, daar is het het land niet naar ;)

Als fotograaf voel ik mij natuurlijk als een vis in het water. De cursisten die met mij mee kwamen naar Havana, waren totaal overweldigd en konden gewoon niet stoppen met fotograferen, net zoals ik dat niet kan. De straten, de Malecon, de mensen, de auto's...Je kunt er geen genoeg van krijgen!

 

Nee ik werk niet voor het Cubaans verkeersbureau,  ik ben niet verliefd op een Cubaan en nee ik word hier niet voor betaald. Ik ben gewoon een persoon die het niet kan laten om haar liefde voor deze stad te delen met de lezers van Latinworld. Maar ik mag natuurlijk niet vergeten te zeggen dat wanneer je ooit besluit naar Havana te gaan, ik je van harte kan aanbevelen om Cuba in zijn totaal te bezoeken. Het is het meer dan waard


Wil je meer weten over Havana en Cuba, schroom niet om een berichtje te sturen en neem ook eens een kijkje op mijn websites www.fotograafminou.nl of www.fotocursusnederland.nl

Dit artikel van mijn hand is ook terug te vinden op www.latinworld.nl

Foto's © Minou Spits

0 Berichten

Een fotografisch 2017 toegewenst

2016 ligt achter ons en zo ook de nieuwjaarswensen, de champagne (althans voor sommigen) en de oliebollen. We hebben zoals gewoonlijk weer nieuwe voornemens waarvan we zeker weten dat we deze echt gaan realiseren dit jaar. Natuurlijk behoor ik ook tot hen die in het begin van het jaar vol frisse moed begint aan een nieuw avontuur, een nieuwe toekomst want we hebben weer een nieuw jaar om dromen te verwezenlijken.

Ik hoop dit jaar weer te vullen met plaatsjes, en niet zomaar plaatjes, maar die waar iemand de hoofdrol op speelt. Een herinnering die blijvend is. Of het nou een feest is, een zwangerschap, een portret of een bruidsreportage. 
Ik hoop dit jaar vele mensen blij te maken en met hen een mijlpaal te vieren.
Mijn motto is dan ook: Laten we dit jaar samen vastleggen en er iets moois van maken!
Gelukkig 2017

Jubileum paar (50 jaar getrouwd) in 2016
Jubileum paar (50 jaar getrouwd) in 2016
16 Berichten

Cuba en fotograferen

Cuba en fotograferen

Al enige jaren dans ik in Cuba samen met vìaDanza salsa dansreizen en dat ik dan mijn camera in de aanslag heb, mag natuurlijk geen verrassing zijn.
Sinds 2007 bezoek ik dit magische eiland vol contrasten en met een gigantische aantrekkingskracht. Of je nou voor de salsa komt of gewoon uit nieuwsgierigheid, dit land brengt je op de een of andere manier in vervoering.
Om mensen een indruk te geven wat dit fantastische fotogenieke land, met haar fotogenieke mensen kan bieden wil ik jullie graag hier een klein fotografisch Cuba overzicht meegeven.
Het enige dat ik kan zeggen is: Ga naar Cuba! 

14 Berichten