Brabantse Biesbosch meer dan de moeite waard

Fotografie walhalla de Biesbosch

Op safari in eigen land, is dat mogelijk?
Ja kan ik volmondig zeggen, we hebben hier in Nederland een prachtige natuur.

Waarom in een vliegtuig stappen om de savannes van Afrika op te zoeken als we in ons eigen land nog zoveel te ontdekken hebben?
De Brabantse Biesbosch is daar een onderdeel van. De Biesbosch strekt zich verder uit dan alleen Brabant, maar omdat mijn bezoek in dat deel was, heb ik gekozen om het ook dicht bij huis te houden.

Op mijn verlanglijst stond al een hele lange tijd een bezoek aan dit natuurgebied, onderhouden door Staatsbosbeheer, en afgelopen weekend heb ik samen met een vriendin deze safari ondernomen.


Eindbestemming was Groene camping in de Polder in het kleine plaatsje Lage Zwaluwe. Bij het boeken was ik niet op zoek naar een hotel, een populaire bestemming maar puur sec naar de natuur. Deze camping sprak mij zeer aan en ik heb daar dan ook een polderhuisje geboekt. Ik kan alleen maar zeggen dat het heerlijk toeven was op deze plek, het huisje voldeed aan alles dat je wil als je een weekend weg bent en de faciliteiten zijn meer dan genoeg, een aanrader dus.
Lage Zwaluwe werd dus ons uitgangspunt. We vonden het eigenlijk best wel moeilijk om iets te vinden dat bij ons paste. een mooie excursie of een fluisterboot. Alles dat wij zagen had als beginpunt Werkendam of Dordrecht, en daar zaten wij niet. 
Dan maar eerst de omgeving verkennen, en al gauw hadden wij het haventje van Lage Zwaluwe ontdekt alwaar een voet/fietsveer de mensen naar de natuur zou brengen. Het was laat in de middag, dus werd het plan om dit te ondernemen naar een andere dag verbannen. 
We vonden wij bij een wandeling rondom de haven al tekenen van Bever activiteiten. Aangeknaagde- en omgevallen bomen gaven aan dat de bever in de gebied actief moest zijn. Jammer genoeg moet ik nog een keer terug om het nogmaals te bestuderen omdat we honger hadden na een dag van reizen en verkennen.

Het veer kan gemakkelijk genomen worden voor een fietstocht of een wandeling
Het Leeuweveerke Lage Zwaluwe

De volgende dag ondernamen wij de tocht naar Drimmelen om daar op een boot door de Biesbosch te gaan varen. We monsterden aan op een enorme boot van wel drie etages en voeren over de grote vaarwegen door de Biesbosch. Eigenlijk vonden wij de tocht best wel teleurstellend daar je eigenlijk alleen maar van een afstand een indruk krijgt van dat wat de Biesbosch heeft te bieden. Ik geloof graag dat het voor veel mensen een perfecte manier is om je door de prachtige natuur te laten innemen maar voor ons fotografie fanaten was deze tocht echt niet de summum waar wij op gehoopt hadden. Daar hadden we toch wel meer een ervaring voor nodig!

De daaropvolgende dag togen wij dan toch naar het veer in Lage Zwaluwe. Een leuke overtocht stond ons te wachten met een uiterst aardige schipper en een drop op de dijk waarna je een wandeling kon maken naar een van de prachtige wandelgebieden. Hier ervoeren wij de echte Biesbosch met al het groen en de enorme hoeveelheid aan knotwilgen dat het gebied rijk is. Wij hebben ons fotografisch hart echt opgehaald en hebben van het groter geheel tot aan de detail zoveel mogelijk vastgelegd. Bevers zijn we niet tegengekomen maar wel weer de sporen van de activiteiten  van deze nieuwe inwoners van Nederland.

Ons hart te hebben opgehaald aan al het natuurschoon restte ons nog 1 dag, de dag van vertrek. Wij begaven ons richting Werkendam via vele eilandjes en bruggen kwamen wij bij het Biesbosch museum beheerd door Staatsbosbeheer. Wij werden blij verrast met een tocht op een fluisterboot en na afloop een bezoek aan het museum waarbij ik veel heb geleerd over het ontstaan van deze bijzondere plek en ook mijn eerste bever heb gezien...Opgezet :)

Ik kan iedereen en met name mensen die van fotograferen houden, aanraden om een bezoek te brengen aan dit prachtige Nederlands natuurgebied. Een dag, een weekend of een week, je bent er echt helemaal uit.


Wil je meer weten over de Biesbosch neem dan een kijkje op de site van Nationaal park de Biesbosch  en ben je nieuwsgierig geworden naar de groene camping in de polder, dan hier de link: www.groenecampingindepolder.nl

Lente: Ontluikende natuur

We krijgen de kriebels

Het is weer lente!! 
We krijgen de kriebels, we zuchten onder het laatste koufront en we kijken uit naar de mooie dagen voor ons. 
Lente, de natuur laat zich weer zien.
Ikzelf ben een groot fan van de natuur in al haar facetten, alhoewel ik de winter iets minder spannend vindt, maar dat is geheel afhankelijk van wanneer je in de winter de natuur opzoekt.
Ik woon in Castricum, dus de natuur opzoeken kost mij niet al te veel moeite alhoewel ik er soms echt tijd voor moet maken in mijn hectische leven.

Spelen met de natuur: Natuurlijk kun je foto's maken door lukraak te klikken om al het groen vast te leggen maar waarom geen mooie compositie maken?
Onderstaande foto heb ik op de "selftimer" gezet met de zon als tegenlicht. Dat je dan niet alleen schaduwen krijgt blijkt als je naar de foto kijkt. De gezichten zijn nog steeds zichtbaar en de  kleuren van onze kleding ook. Dit bereik je natuurlijk alleen maar door de opstelling te maken voordat je de foto maakt. Je vraagt iemand (in dit geval een vriendin van mij) om alvast op de juiste positie te gaan staan, en stelt handmatig jouw camera in. Dan op 10 seconden en rennen maar :)
Als je gaat wandelen en fotograferen neem dan genoeg geheugen mee voor je camera en als het even kan een statief of een beanbag. Op die manier kun je jouw camera wat gemakkelijk positioneren op plekken die niet effen zijn (we zijn uiteindelijk in de natuur)

Nog wat tips voor een mooie foto is om op de plekken die wijds zijn een panorama te maken. Dit is geheel gemakkelijk te doen als je Adobe Lightroom of Adobe bridge (incl. photoshop) gebruikt. Maak twee a drie foto's die elkaar bij de uiteindes overlappen en kies (ik ga nu voor het gemak even uit van Lightroom) in het menu van lightroom voor samenvoegen. Maar misschien heb je op jouw camera een panorama functie?

En als laatste tip: Kijk ook eens omhoog...Als je omhoog kijkt kun je ook getuige zijn van een mooie lucht met prachtige boom kransen. 

Zo zie je maar, zelfs als de natuur nog niet geexplodeerd is kun je al prachtige plaatjes schieten. Je bent in ieder geval verzekerd van een heerlijke wandeling of fietstocht en aan het einde van de dag een SD kaart met mooie plaatjes.

 

Ik zou zeggen, schieten maar!


Havana fotografie hoofdstad van de wereld?

 Ik kom al 12 jaar op Cuba en er is niet 1x geweest dat mijn startpunt niet Havana was. Havana, de parel van de Caraïben, de stad die je gezien moet hebben, de stad die in je gaat zitten, de ik kom hier zeker terug stad.

Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik door omstandigheden vier jaar niet meer in Havana of Cuba in het algemeen ben geweest. In september/oktober was het dan weer zover, voor een door mij georganiseerde fotografie reis naar Cuba stapte ik weer in het vliegtuig naar deze parel en na een reis van 14 uur mocht ik mij weer onderdompelen in de warmte en de charme van deze stad. 

Ik was natuurlijk reuze benieuwd wat er na vier jaar allemaal veranderd was, het moest toch heel erg zichtbaar zijn, de veranderingen die door de jaren heen zijn doorgevoerd?

Ik moet zeggen dat het moment dat ik mijn Casa particular naderde ik het gevoel had dat ik niet weg was geweest. De straten, de geur (jammer genoeg een open riool naast de voordeur, maar laat je daardoor niet afschrikken), de bedrijvigheid, alles was zoals ik mij herinnerde. Een inspectie de eerste dag leverde wel een aantal nieuwe dingen op.

Zo was er een aqua-winkel (een winkel waar ze alleen water verkopen) bij mij om de hoek, er waren veel meer kleine en gezellige bars en restaurants bijgekomen met een zeer lekkere en betaalbare kaart, maar er waren ook veel dingen veranderd in een ander opzicht.

Een aantal huizen zijn over tijd jammerlijk ingestort, mijn favoriete restaurant, gardenes orriënte was veranderd in een bouwput,en casa de la musica op Galiano is wederom in de verbouwing waardoor er veel artiesten niet optraden en degene die dat wel deden, waren voornamelijk te vinden in de casa de la musica in Miramar of op andere plekken waarvan je het bestaan niet kent omdat er totaal geen aankondiging what so ever bestaat in dit land met een behoorlijke eenvoud.

Na dit gelezen te hebben zul je waarschijnlijk denken "je had het toch over een stad die in je gaat zitten, na al dit?" 

Ja, want ondanks de dingen die niet zo mooi zijn, ik heb er maar een klein aantal genoemd, heeft deze stad ook heel, heel veel mooie plekken en bovenal een warme bevolking.

Als vrouw voel ik mij superveilig in deze stad. ik kan met een gerust hart overdag EN 's avonds de straat op. De Habaneros zijn ook altijd welwillend om je te helpen of je te begroeten met een glimlach of een aardig woord. 

De stad is zo ongelooflijk mooi, ondanks de vele huizen die in een niet al te beste staat zijn, dat ik persoonlijk denk dat wanneer er ooit iemand opstaat om dit allemaal in ere te herstellen, het de mooiste stad ter wereld zou kunnen zijn en last but not least, de muziek. Muziek is niet uit het straatbeeld weg te denken (dit geldt overigens voor heel Cuba) Zelfs op het dichtbij zijnde strand, PLaya del Este,  zul je worden verwelkomd door kleine orkestjes die met hun instrumenten over het warme zand banjeren om de klassieke Cubaanse muziek, zoals Chan Chan, Dos gardenas, Yolanda en Candela, voor jou te spelen.

Natuurlijk kun je ook denken, ik wil lekker rust op het strand...Ik moet je teleurstellen, daar is het het land niet naar ;)

Als fotograaf voel ik mij natuurlijk als een vis in het water. De cursisten die met mij mee kwamen naar Havana, waren totaal overweldigd en konden gewoon niet stoppen met fotograferen, net zoals ik dat niet kan. De straten, de Malecon, de mensen, de auto's...Je kunt er geen genoeg van krijgen!

 

Nee ik werk niet voor het Cubaans verkeersbureau,  ik ben niet verliefd op een Cubaan en nee ik word hier niet voor betaald. Ik ben gewoon een persoon die het niet kan laten om haar liefde voor deze stad te delen met de lezers van Latinworld. Maar ik mag natuurlijk niet vergeten te zeggen dat wanneer je ooit besluit naar Havana te gaan, ik je van harte kan aanbevelen om Cuba in zijn totaal te bezoeken. Het is het meer dan waard


Wil je meer weten over Havana en Cuba, schroom niet om een berichtje te sturen en neem ook eens een kijkje op mijn websites www.fotograafminou.nl of www.fotocursusnederland.nl

Dit artikel van mijn hand is ook terug te vinden op www.latinworld.nl

Foto's © Minou Spits

0 Berichten

Evenementen fotograaf, een vak apart

Evenementen- en concertfotografie

Al jaren loop ik op vrij veel evenement rond om foto's te maken. Dit kan zijn, een feest of een concert. Hoe dan ook, het is (bijna) altijd een gelegenheid dat zich in de (late) avonduren afspeelt.
Als fotograaf kom je dan verschillende zaken tegen waar je zeker rekening mee moet houden. Als eerste is er altijd de belichting. Geloof mij als ik vertel dat geen enkele zaal hetzelfde is!
Sommige zalen zijn wat saaier dan andere en sommige uitermate gekleurd. Dit houdt in dat je hoe dan ook moet flitsen (behalve bij concert fotografie). Flitsen is sowieso een vak apart. 
Ga je via het plafond flitsen of flits je direct?
In alles moet je bekijken hoe een zaal in elkaar steekt: Hoog plafond, witte muren, gekleurd of wit licht..en dat zijn maar een paar kleine details.
Bij concerten streef ik er sowieso naar, en eigenlijk is dat ook een ongeschreven regel, dat ik zonder flits de artiesten op de gevoelige plaat leg. Nu kom ik wel eens eventplanners tegen die dan zeggen dat ze de kleuren van de foto's niet mooi vinden, maar geloof mij...Ik maak die kleuren niet, ik leg alleen vast wat er te zien is.

Resultaat kan zijn dat ik niet meer gevraagd wordt omdat men niet  begrijpt dat dit onderdeel niet alleen voor de fotograaf is.
Jammer maar helaas, en gelukkig staan er genoeg amateur fotografen op die graag voor een stuiver of voor niets mijn stokje willen overnemen en er toch lekker lustig op los flitsen.
Irritant voor de artiest maar het levert in ieder geval mooie plaatsjes op...of niet?

Het is niet aan mij om te oordelen en dat doe ik dan ook niet.

Zoals gezegd, evenementen fotograferen is niet gemakkelijk, je hebt te maken met het licht (al genoemd) en met de mensen. Mensen zitten niet echt stil tijdens een evenement, dus continu de sluitertijden aanpassen en klikken maar. Dan heb ik het nog niet gehad over de mensen die niet op de gevoelige plaat willen worden vastgelegd. Meestal wordt het aardig gevraagd maar boos een hand heen en weer schudden en nee roepen gebeurt ook regelmatig. Ik (en alle anderen) hebben dit te respecteren en dat doe ik ook.
Gelukkig zijn de meeste mensen niet vies van een mooie foto en levert het bij velen een leuke herinnering op aan een leuke avond :)

Evenementen en concert fotografie
Maykel Blanco y su Salsa Mayor Havana 2018
0 Berichten

Gallery Color Amsterdam

Reviewer Gallery Color

Prachtige kwaliteit

Ik laat mij niet zo vaak verleiden om een review te doen, maar kwam een post op Facebook tegen van Gallery Color om een foto op plexiglas te laten drukken en hier een review van te doen.

 


Foto's achter plexiglas

Ik heb een foto van mijn kleindochter gebruikt en toen deze binnenkwam was ik onder de indruk (wegens privacy redenen zal ik de foto niet plaatsen) De kwaliteit was prachtig, ze spatte er vanaf en het ophang systeem is solide en professioneel.

Geen verrassingen bij de kassa

Service en kwaliteit gaan hand in hand bij Gallery Color. Naast een prachtige foto op plexiglas, leveren wij standaard een handig ophangsysteem bij iedere foto die u bestelt. Hiermee garanderen we u dat u geen verassingen bij de kassa heeft en dat uw foto op plexiglas snel bij u aan de muur hangt.

Made in Holland

 Door niets uit te besteden en alles zelf te doen, laten wij geen ruimte voor toeval. In het hele proces wordt de kwaliteit gewaarborgd door ervaring die al sinds 1977 in het fotolab aanwezig is. Dit resulteert in een foto op plexiglas waar u nog vele jaren plezier van zult hebben!

 


Kortom, ik vind Gallery Color een aanrader voor zowel de amateurfotograaf als de professionele fotograaf. Prijs/kwaliteit staan goed in verhouding.

www.gallerycolor.nl

0 Berichten

Belfast terrific place to visit!

Belfast a must-visit!

Belfast a city that most people do  not even think of visiting, but why?

I think it is more than worthwhile and would suggest you will go and have a trip up there too.

When I told people that I was off to visit Belfast I got responses like "Why Belfast?

People could not imagine that I was going to visit a city in Januari which did not mean anything to them in an area that sounded a bit dull and probably would mean "bad weather"
My motivation was that I love city trips, I love history and I love rugged landscapes and..That is what you will find in Belfast and Ireland (I did go and see the Giants Causeway ofcourse)

0 Berichten

IJspret in Nederland

Schaatsen en de Nederlanders

Dat wij Nederlanders gek zijn op schaatsen dat is geen geheim!
Het moment dat er ook maar een minuscuul laagje ijs ligt waar je mogelijk jouw schaatsen over kan laten zoeven, brengt een hele horde mensen op de been.
Onder het genot van een Hollands zonnetje en gewapend met mijn Sony A99 trok ik dan ook een dagje langs de Ankeveense plassen om de mensen en de natuur aldaar op de gevoelige plaat te leggen en dit onder het genot van het geluid van het zingende, kwetsbare, ijs.

 

 

0 Berichten

Een fotografisch 2017 toegewenst

2016 ligt achter ons en zo ook de nieuwjaarswensen, de champagne (althans voor sommigen) en de oliebollen. We hebben zoals gewoonlijk weer nieuwe voornemens waarvan we zeker weten dat we deze echt gaan realiseren dit jaar. Natuurlijk behoor ik ook tot hen die in het begin van het jaar vol frisse moed begint aan een nieuw avontuur, een nieuwe toekomst want we hebben weer een nieuw jaar om dromen te verwezenlijken.

Ik hoop dit jaar weer te vullen met plaatsjes, en niet zomaar plaatjes, maar die waar iemand de hoofdrol op speelt. Een herinnering die blijvend is. Of het nou een feest is, een zwangerschap, een portret of een bruidsreportage. 
Ik hoop dit jaar vele mensen blij te maken en met hen een mijlpaal te vieren.
Mijn motto is dan ook: Laten we dit jaar samen vastleggen en er iets moois van maken!
Gelukkig 2017

Jubileum paar (50 jaar getrouwd) in 2016
Jubileum paar (50 jaar getrouwd) in 2016
16 Berichten

Cuba en fotograferen

Cuba en fotograferen

Al enige jaren dans ik in Cuba samen met vìaDanza salsa dansreizen en dat ik dan mijn camera in de aanslag heb, mag natuurlijk geen verrassing zijn.
Sinds 2007 bezoek ik dit magische eiland vol contrasten en met een gigantische aantrekkingskracht. Of je nou voor de salsa komt of gewoon uit nieuwsgierigheid, dit land brengt je op de een of andere manier in vervoering.
Om mensen een indruk te geven wat dit fantastische fotogenieke land, met haar fotogenieke mensen kan bieden wil ik jullie graag hier een klein fotografisch Cuba overzicht meegeven.
Het enige dat ik kan zeggen is: Ga naar Cuba! 

14 Berichten

Fietsen en fotograferen

Fiets- en fotogekken dagje fotograferen van een prachtig Nederland

Samen met een vriendin op de fiets de natuur onveilig maken met onze camera's!
We zijn wat dat betreft redelijk aan elkaar gewaagd. Tijdens onze sessie maken we wel 20 (en waarschijnlijk meer) tussenstops omdat we weer een mooi fotografisch onderwerp hebben gezien.

Dat de natuur fotogeniek is, daar kunnen we niet omheen. Het mooie is dat het soms maar een een kilometer verder is. Je waant je soms in het buitenland en dat is denk ik ook de kracht van Nederland, de mooie natuur!!


0 Berichten

Summer Breeze Amsterdam

Summer Breeze Amsterdam Seizoen 2016

Sedert enige jaren kan men mij vinden bij Summer Breeze in Amsterdam. Dit evenement loopt al 21 jaar en is ooit begonnen door een stel vrienden in het Vondelpark. Dat dit nu zo groot is, is te danken aan Mimo Argam. Hij heeft het evenement verplaatst naar het Westergas terras en door dit te doen is er een plek ontstaan waar men in de maanden mei tot en met augustus lekker kan dansen op Latijns-Amerikaanse klanken. 
Van salsa (Cubana) tot en met bachata, zouk en Kizomba..Je kunt het er allemaal horen en er heerlijk op dansen. Tijdens de (soms schaarse) mooie zomerse dagen ligt er tot ongeveer half elf een dansvloer buiten.
Iedere week zijn er wel shows van bekende en minder bekende dansscholen. Dj's uit alle windstreken komen draaien, waaronder, om er een paar te noemen, Dj Willie (NL), El Guapo (BE), Raton Rabioso (BE) Eddy Alfonso (NL) en vele meer Wanneer het mooi weer is waan ik mij soms als een fotograaf op een mini festival..Mensen lopen van de ene dansvloer (het terras, de liefde en de unie) naar het andere. Sommige zitten gewoon op het terras, andere roken nog even een sigaret buiten of hebben iemand gevonden om even mee te kletsen.
Jong, oud, en alle culturen vinden elkaar op deze exclusieve plek en vrezen de dag (dit jaar 1 september) dat het weer voorbij is. Want het einde van het Summer Breeze seizoen is voor velen ook het einde van de zomer.
We hebben nog een kleine twee weken van het seizoen 2016 en ook deze dame gaat daar nog even van genieten van dit geweldige evenement in Amsterdam, met camera wel te verstaan. 

Salsa muziek uit Cuba
Eddy Alfonso (NL) & Dj El Guapo (BE)
0 Berichten

Weer voorbij

Het is weer voorbij..Antilliaanse feesten 2016

We hebben het weer gehad en we moeten er weer een jaar op wachten maar..Wat was het weer een feest!
Dit jaar was de line-up weer fantastisch, met namen als Oscar d'Leon, Alexander Abreu y Havana d'Primera, Typhoon, Los Desiguales, Frank Reyes El Príncipe de la Bachata, Postmen, La 33 en nog veel meer namen die ik niet allemaal kan opnoemen.
Voor een goede impressie van zowel de camping als het festival verwijs ik je graag naar www.latinnet.nl 
Tot bloggens!

0 Berichten

Àntillaanse feesten 2016

Het is alweer bijna zover, de Antilliaanse feesten staan weer voor de deur.
Dit festival vindt plaats in Hoogstraten, België en ieder jaar staat de crème de la Crème van de Latin muziek on stage. Voor het derde jaar op een rij ben ik als pers aanwezig en zal in die hoedanigheid dan ook vele foto's maken en misschien hier en daar nog een interview voor Latinnet/world of het latin Emagazine.
De Antilliaanse feesten voor mij is een beetje vakantie. Ik ben echt geen festival bezoeker, maar de sfeer, het evenement en de camping (al verblijf ik liever in een hotel of B&B) is gezelligheid ten top.
Om een impressie te geven van de Antilliaanse feesten heb ik  hieronder een kleine compilatie gemaakt. Wil je meer informatie over het festival www.antilliaansefeesten.be
Veel plezier!

13 Berichten